Spojuje velmi obecnou nekonečnou řadu s nekonečným pokračujícím zlomkem.
V analytická teorie z pokračující zlomky , Eulerův pokračující zlomkový vzorec je identita spojující určitý velmi obecný nekonečná řada s nekonečným pokračující zlomek . Poprvé publikováno v roce 1748, bylo to nejprve považováno za prostou identitu spojující konečný součet s konečným zlomkem takovým způsobem, že bylo okamžitě patrné rozšíření nekonečného případu.[1] Dnes je plněji oceňován jako užitečný nástroj při analytických útocích na obecné konvergenční problém pro nekonečné pokračující zlomky se složitými prvky.
Původní vzorec Euler odvodil vzorec jako spojení konečného součtu produktů s konečným pokračující zlomek .
A 0 + A 0 A 1 + A 0 A 1 A 2 + ⋯ + A 0 A 1 A 2 ⋯ A n = A 0 1 − A 1 1 + A 1 − A 2 1 + A 2 − ⋱ ⋱ A n − 1 1 + A n − 1 − A n 1 + A n { displaystyle a_ {0} + a_ {0} a_ {1} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} + cdots + a_ {0} a_ {1} a_ {2} cdots a_ {n } = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1}} {1 + a_ {1} - { cfrac {a_ {2}} {1 + a_ {2} - { cfrac { ddots} { ddots { cfrac {a_ {n-1}} {1 + a_ {n-1} - { cfrac {a_ {n}} {1 + a_ {n}}}}}} }}}}}}} ,} Identitu snadno určí indukce na n , a je tedy použitelný v limitu: pokud je výraz vlevo rozšířen tak, aby představoval a konvergentní nekonečná řada , výraz vpravo lze také rozšířit tak, aby představoval konvergentní nekonečno pokračující zlomek .
Toto je psáno kompaktněji pomocí zobecněný pokračující zlomek notace:
A 0 + A 0 A 1 + A 0 A 1 A 2 + ⋯ + A 0 A 1 A 2 ⋯ A n = A 0 1 + − A 1 1 + A 1 + − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n 1 + A n . { displaystyle a_ {0} + a_ {0} a_ {1} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} + cdots + a_ {0} a_ {1} a_ {2} cdots a_ {n } = { frac {a_ {0}} {1 +}} , { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1} +}} , { cfrac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} +}} cdots { frac {-a_ {n}} {1 + a_ {n}}}.} Eulerův vzorec Li r i jsou komplexní čísla a X je definováno
X = 1 + ∑ i = 1 ∞ r 1 r 2 ⋯ r i = 1 + ∑ i = 1 ∞ ( ∏ j = 1 i r j ) , { displaystyle x = 1 + součet _ {i = 1} ^ { infty} r_ {1} r_ {2} cdots r_ {i} = 1 + součet _ {i = 1} ^ { infty} left ( prod _ {j = 1} ^ {i} r_ {j} right) ,,} pak lze tuto rovnost dokázat indukcí
X = 1 1 − r 1 1 + r 1 − r 2 1 + r 2 − r 3 1 + r 3 − ⋱ { displaystyle x = { cfrac {1} {1 - { cfrac {r_ {1}} {1 + r_ {1} - { cfrac {r_ {2}} {1 + r_ {2} - { cfrac {r_ {3}} {1 + r_ {3} - ddots}}}}}}}} ,} .Rovnost zde je třeba chápat jako rovnocennost v tom smyslu, že n'th konvergentní každé pokračující frakce se rovná n'tému dílčímu součtu výše uvedené řady. Pokud je tedy zobrazená řada konvergentní - nebo jednotně konvergentní, když r i Jsou funkce nějaké složité proměnné z - potom se spojité frakce také sbíhají nebo konvergují jednotně.[2]
Důkaz indukcí Věta: Nechť n { displaystyle n} být přirozené číslo. Pro n + 1 { displaystyle n + 1} komplexní hodnoty A 0 , A 1 , … , A n { displaystyle a_ {0}, a_ {1}, ldots, a_ {n}} ,
∑ k = 0 n ∏ j = 0 k A j = A 0 1 + − A 1 1 + A 1 + ⋯ − A n 1 + A n { displaystyle sum _ {k = 0} ^ {n} prod _ {j = 0} ^ {k} a_ {j} = { frac {a_ {0}} {1 +}} , { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1} +}} cdots { frac {-a_ {n}} {1 + a_ {n}}}} a pro n { displaystyle n} komplexní hodnoty b 1 , … , b n { displaystyle b_ {1}, ldots, b_ {n}} , − b 1 1 + b 1 + − b 2 1 + b 2 + ⋯ − b n 1 + b n ≠ − 1. { displaystyle { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1} +}} , { frac {-b_ {2}} {1 + b_ {2} +}} cdots { frac {-b_ {n}} {1 + b_ {n}}} neq -1.}
Důkaz: Provádíme dvojitou indukci. Pro n = 1 { displaystyle n = 1} , my máme
A 0 1 + − A 1 1 + A 1 = A 0 1 + − A 1 1 + A 1 = A 0 ( 1 + A 1 ) 1 = A 0 + A 0 A 1 = ∑ k = 0 1 ∏ j = 0 k A j { displaystyle { frac {a_ {0}} {1 +}} , { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1}}} = { frac {a_ {0}} {1 + { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1}}}}} = { frac {a_ {0} (1 + a_ {1})} {1}} = a_ {0} + a_ {0} a_ {1} = součet _ {k = 0} ^ {1} prod _ {j = 0} ^ {k} a_ {j}} a
− b 1 1 + b 1 ≠ − 1. { displaystyle { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1}}} neq -1.} Nyní předpokládejme, že obě tvrzení jsou pro některé pravdivá n ≥ 1 { displaystyle n geq 1} .
My máme − b 1 1 + b 1 + − b 2 1 + b 2 + ⋯ − b n + 1 1 + b n + 1 = − b 1 1 + b 1 + X { displaystyle { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1} +}} , { frac {-b_ {2}} {1 + b_ {2} +}} cdots { frac {-b_ {n + 1}} {1 + b_ {n + 1}}} = { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1} + x}}} kde X = − b 2 1 + b 2 + ⋯ − b n + 1 1 + b n + 1 ≠ − 1 { displaystyle x = { frac {-b_ {2}} {1 + b_ {2} +}} cdots { frac {-b_ {n + 1}} {1 + b_ {n + 1}}} neq -1}
aplikací indukční hypotézy na b 2 , … , b n + 1 { displaystyle b_ {2}, ldots, b_ {n + 1}} .
Ale − b 1 1 + b 1 + X = − 1 { displaystyle { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1} + x}} = - 1} naznačuje b 1 = 1 + b 1 + X { displaystyle b_ {1} = 1 + b_ {1} + x} naznačuje X = − 1 { displaystyle x = -1} rozpor. Proto
− b 1 1 + b 1 + − b 2 1 + b 2 + ⋯ − b n + 1 1 + b n + 1 ≠ − 1 , { displaystyle { frac {-b_ {1}} {1 + b_ {1} +}} , { frac {-b_ {2}} {1 + b_ {2} +}} cdots { frac {-b_ {n + 1}} {1 + b_ {n + 1}}} neq -1,} dokončení této indukce.
Všimněte si, že pro X ≠ − 1 { displaystyle x neq -1} ,
1 1 + − A 1 + A + X = 1 1 − A 1 + A + X = 1 + A + X 1 + X = 1 + A 1 + X ; { displaystyle { frac {1} {1 +}} , { frac {-a} {1 + a + x}} = { frac {1} {1 - { frac {a} {1+ a + x}}}} = { frac {1 + a + x} {1 + x}} = 1 + { frac {a} {1 + x}};} -li X = − 1 − A { displaystyle x = -1-a} , pak jsou obě strany nulové.
Použitím A = A 1 { displaystyle a = a_ {1}} a X = − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n + 1 1 + A n + 1 ≠ − 1 { displaystyle x = { frac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} +}} , cdots { frac {-a_ {n + 1}} {1 + a_ {n + 1} }} neq -1} a použití indukční hypotézy na hodnoty A 1 , A 2 , … , A n + 1 { displaystyle a_ {1}, a_ {2}, ldots, a_ {n + 1}} ,
A 0 + A 0 A 1 + A 0 A 1 A 2 + ⋯ + A 0 A 1 A 2 A 3 ⋯ A n + 1 = A 0 + A 0 ( A 1 + A 1 A 2 + ⋯ + A 1 A 2 A 3 ⋯ A n + 1 ) = A 0 + A 0 ( A 1 1 + − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n + 1 1 + A n + 1 ) = A 0 ( 1 + A 1 1 + − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n + 1 1 + A n + 1 ) = A 0 ( 1 1 + − A 1 1 + A 1 + − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n + 1 1 + A n + 1 ) = A 0 1 + − A 1 1 + A 1 + − A 2 1 + A 2 + ⋯ − A n + 1 1 + A n + 1 , { displaystyle { begin {aligned} a_ {0} + & a_ {0} a_ {1} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} + cdots + a_ {0} a_ {1} a_ {2 } a_ {3} cdots a_ {n + 1} & = a_ {0} + a_ {0} (a_ {1} + a_ {1} a_ {2} + cdots + a_ {1} a_ { 2} a_ {3} cdots a_ {n + 1}) & = a_ {0} + a_ {0} { big (} { frac {a_ {1}} {1 +}} , { frac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} +}} , cdots { frac {-a_ {n + 1}} {1 + a_ {n + 1}}} { big) } & = a_ {0} { big (} 1 + { frac {a_ {1}} {1 +}} , { frac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} + }} , cdots { frac {-a_ {n + 1}} {1 + a_ {n + 1}}} { big)} & = a_ {0} { big (} { frac {1} {1 +}} , { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1} +}} , { frac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} + }} , cdots { frac {-a_ {n + 1}} {1 + a_ {n + 1}}} { big)} & = { frac {a_ {0}} {1+ }} , { frac {-a_ {1}} {1 + a_ {1} +}} , { frac {-a_ {2}} {1 + a_ {2} +}} , cdots { frac {-a_ {n + 1}} {1 + a_ {n + 1}}}, end {zarovnáno}}} dokončení druhé indukce.
Jako příklad výraz A 0 + A 0 A 1 + A 0 A 1 A 2 + A 0 A 1 A 2 A 3 { displaystyle a_ {0} + a_ {0} a_ {1} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} a_ {3}} lze přeskupit na pokračující zlomek.
A 0 + A 0 A 1 + A 0 A 1 A 2 + A 0 A 1 A 2 A 3 = A 0 ( A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 ) = A 0 1 A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 = A 0 A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 − A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 = A 0 1 − A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 = A 0 1 − A 1 A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) + 1 A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 = A 0 1 − A 1 A 1 ( A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 ) A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 + A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 − A 2 ( A 3 + 1 ) A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 = A 0 1 − A 1 1 + A 1 − A 2 ( A 3 + 1 ) A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 = A 0 1 − A 1 1 + A 1 − A 2 A 2 ( A 3 + 1 ) + 1 A 3 + 1 = A 0 1 − A 1 1 + A 1 − A 2 A 2 ( A 3 + 1 ) A 3 + 1 + A 3 + 1 A 3 + 1 − A 3 A 3 + 1 = A 0 1 − A 1 1 + A 1 − A 2 1 + A 2 − A 3 1 + A 3 { displaystyle { begin {aligned} a_ {0} + a_ {0} a_ {1} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} + a_ {0} a_ {1} a_ {2} a_ { 3} & = a_ {0} (a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1) [8pt] & = { cfrac {a_ {0}} { cfrac {1} {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1}}} [8pt] & = { cfrac {a_ {0}} {{ cfrac {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1} {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1}} - { cfrac {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1)} {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1}} }} = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1)} {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1}}}} [8pt] & = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1}} { cfrac {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1) +1} {a_ {2} (a_ {3} +1) +1}}}}} [8pt] & = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1}} {{ cfrac {a_ {1} (a_ {2} (a_ {3} +1) +1)} {a_ {2 } (a_ {3} +1) +1}} + { cfrac {a_ {2} (a_ {3} +1) +1} {a_ {2} (a_ {3} +1) +1}} - { cfrac {a_ {2} (a_ {3} +1)} {a_ {2} (a_ {3} +1) +1}}}}}} = { cfrac {a_ {0}} { 1 - { cfrac {a_ {1}} {1 + a_ {1} - { cfrac {a_ {2} (a_ {3} +1)} {a_ {2} (a_ {3} +1) + 1}}}}}} [8pt] & = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1}} {1 + a_ {1} - { cfrac {a_ {2 }} { cfrac {a_ {2} (a_ {3} +1) +1} {a_ {3} +1}}}}}}} [8pt] & = { cfrac {a_ {0} } {1 - { cfrac {a_ {1}} {1 + a_ {1} - { cfrac {a_ {2}} {{ cfrac {a_ {2} (a_ {3} +1)} {a_ {3} +1 }} + { cfrac {a_ {3} +1} {a_ {3} +1}} - { cfrac {a_ {3}} {a_ {3} +1}}}}}}}}} = { cfrac {a_ {0}} {1 - { cfrac {a_ {1}} {1 + a_ {1} - { cfrac {a_ {2}} {1 + a_ {2} - { cfrac {a_ {3}} {1 + a_ {3}}}}}}}}} end {zarovnáno}}} To lze aplikovat na posloupnost libovolné délky, a proto bude platit také v nekonečném případě.
Příklady Exponenciální funkce Exponenciální funkce E z je celá funkce s rozšířením výkonové řady, které rovnoměrně konverguje na každé ohraničené doméně v komplexní rovině.
E z = 1 + ∑ n = 1 ∞ z n n ! = 1 + ∑ n = 1 ∞ ( ∏ j = 1 n z j ) { displaystyle e ^ {z} = 1 + součet _ {n = 1} ^ { infty} { frac {z ^ {n}} {n!}} = 1+ součet _ {n = 1} ^ { infty} left ( prod _ {j = 1} ^ {n} { frac {z} {j}} right) ,} Aplikace Eulerova pokračujícího zlomkového vzorce je přímá:
E z = 1 1 − z 1 + z − 1 2 z 1 + 1 2 z − 1 3 z 1 + 1 3 z − 1 4 z 1 + 1 4 z − ⋱ . { displaystyle e ^ {z} = { cfrac {1} {1 - { cfrac {z} {1 + z - { cfrac {{ frac {1} {2}} z} {1 + { frac {1} {2}} z - { cfrac {{ frac {1} {3}} z} {1 + { frac {1} {3}} z - { cfrac {{ frac {1 } {4}} z} {1 + { frac {1} {4}} z- ddots}}}}}}}}}}. ,} Uplatnění ekvivalenční transformace který spočívá v vymazání zlomků, na které je tento příklad zjednodušený
E z = 1 1 − z 1 + z − z 2 + z − 2 z 3 + z − 3 z 4 + z − ⋱ { displaystyle e ^ {z} = { cfrac {1} {1 - { cfrac {z} {1 + z - { cfrac {z} {2 + z - { cfrac {2z} {3 + z - { cfrac {3z} {4 + z- ddots}}}}}}}}}} ,} a můžeme si být jisti, že tento pokračující zlomek konverguje rovnoměrně na každé ohraničené doméně v komplexní rovině, protože je ekvivalentní k výkonové řadě E z .
Přirozený logaritmus The Taylor série pro hlavní větev přirozeného logaritmu v sousedství z = 1 je dobře známo:
log ( 1 + z ) = z − z 2 2 + z 3 3 − z 4 4 + ⋯ = ∑ n = 1 ∞ ( − 1 ) n + 1 z n n . { displaystyle log (1 + z) = z - { frac {z ^ {2}} {2}} + { frac {z ^ {3}} {3}} - { frac {z ^ { 4}} {4}} + cdots = sum _ {n = 1} ^ { infty} { frac {(-1) ^ {n + 1} z ^ {n}} {n}}. ,} Tato řada konverguje, když |z | <1 a lze jej vyjádřit také jako součet produktů:[3]
log ( 1 + z ) = z + ( z ) ( − z 2 ) + ( z ) ( − z 2 ) ( − 2 z 3 ) + ( z ) ( − z 2 ) ( − 2 z 3 ) ( − 3 z 4 ) + ⋯ { displaystyle log (1 + z) = z + (z) left ({ frac {-z} {2}} right) + (z) left ({ frac {-z} {2}} right) left ({ frac {-2z} {3}} right) + (z) left ({ frac {-z} {2}} right) left ({ frac {-2z } {3}} vpravo) vlevo ({ frac {-3z} {4}} vpravo) + cdots} To ukazuje použití Eulerova pokračujícího zlomkového vzorce na tento výraz
log ( 1 + z ) = z 1 − − z 2 1 + − z 2 − − 2 z 3 1 + − 2 z 3 − − 3 z 4 1 + − 3 z 4 − ⋱ { displaystyle log (1 + z) = { cfrac {z} {1 - { cfrac { frac {-z} {2}} {1 + { frac {-z} {2}} - { cfrac { frac {-2z} {3}} {1 + { frac {-2z} {3}} - { cfrac { frac {-3z} {4}} {1 + { frac {- 3z} {4}} - ddots}}}}}}}}} a použití ekvivalenční transformace k vymazání všech zlomků vede k
log ( 1 + z ) = z 1 + z 2 − z + 2 2 z 3 − 2 z + 3 2 z 4 − 3 z + ⋱ { displaystyle log (1 + z) = { cfrac {z} {1 + { cfrac {z} {2-z + { cfrac {2 ^ {2} z} {3-2z + { cfrac {3 ^ {2} z} {4-3z + ddots}}}}}}}}} Tato pokračující část konverguje, když |z | <1, protože je ekvivalentní k řadě, ze které byl odvozen.[3]
Goniometrické funkce The Taylor série z sinus funkce konverguje po celé komplexní rovině a lze ji vyjádřit jako součet produktů.
hřích X = ∑ n = 0 ∞ ( − 1 ) n ( 2 n + 1 ) ! X 2 n + 1 = X − X 3 3 ! + X 5 5 ! − X 7 7 ! + X 9 9 ! − ⋯ = X + ( X ) ( − X 2 2 ⋅ 3 ) + ( X ) ( − X 2 2 ⋅ 3 ) ( − X 2 4 ⋅ 5 ) + ( X ) ( − X 2 2 ⋅ 3 ) ( − X 2 4 ⋅ 5 ) ( − X 2 6 ⋅ 7 ) + ⋯ { displaystyle { begin {aligned} sin x = sum _ {n = 0} ^ { infty} { frac {(-1) ^ {n}} {(2n + 1)!}} x ^ {2n + 1} & = x - { frac {x ^ {3}} {3!}} + { Frac {x ^ {5}} {5!}} - { frac {x ^ {7} } {7!}} + { Frac {x ^ {9}} {9!}} - cdots [8pt] & = x + (x) left ({ frac {-x ^ {2}} {2 cdot 3}} right) + (x) left ({ frac {-x ^ {2}} {2 cdot 3}} right) left ({ frac {-x ^ {2 }} {4 cdot 5}} right) + (x) left ({ frac {-x ^ {2}} {2 cdot 3}} right) left ({ frac {-x ^ {2}} {4 cdot 5}} right) left ({ frac {-x ^ {2}} {6 cdot 7}} right) + cdots end {zarovnáno}}} Potom lze použít Eulerův pokračující zlomkový vzorec
X 1 − − X 2 2 ⋅ 3 1 + − X 2 2 ⋅ 3 − − X 2 4 ⋅ 5 1 + − X 2 4 ⋅ 5 − − X 2 6 ⋅ 7 1 + − X 2 6 ⋅ 7 − ⋱ { displaystyle { cfrac {x} {1 - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {2 cdot 3}} {1 + { frac {-x ^ {2}} {2 cdot 3}} - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {4 cdot 5}} {1 + { frac {-x ^ {2}} {4 cdot 5}} - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {6 cdot 7}} {1 + { frac {-x ^ {2}} {6 cdot 7}} - ddots}}}}}}} }} K vymazání jmenovatelů se používá transformace ekvivalence:
hřích X = X 1 + X 2 2 ⋅ 3 − X 2 + 2 ⋅ 3 X 2 4 ⋅ 5 − X 2 + 4 ⋅ 5 X 2 6 ⋅ 7 − X 2 + ⋱ . { displaystyle sin x = { cfrac {x} {1 + { cfrac {x ^ {2}} {2 cdot 3-x ^ {2} + { cfrac {2 cdot 3x ^ {2} } {4 cdot 5-x ^ {2} + { cfrac {4 cdot 5x ^ {2}} {6 cdot 7-x ^ {2} + ddots}}}}}}}}} Stejný argument lze použít na kosinus funkce:
cos X = ∑ n = 0 ∞ ( − 1 ) n ( 2 n ) ! X 2 n = 1 − X 2 2 ! + X 4 4 ! − X 6 6 ! + X 8 8 ! − ⋯ = 1 + − X 2 2 + ( − X 2 2 ) ( − X 2 3 ⋅ 4 ) + ( − X 2 2 ) ( − X 2 3 ⋅ 4 ) ( − X 2 5 ⋅ 6 ) + ⋯ = 1 1 − − X 2 2 1 + − X 2 2 − − X 2 3 ⋅ 4 1 + − X 2 3 ⋅ 4 − − X 2 5 ⋅ 6 1 + − X 2 5 ⋅ 6 − ⋱ { displaystyle { begin {aligned} cos x = sum _ {n = 0} ^ { infty} { frac {(-1) ^ {n}} {(2n)!}} x ^ {2n } & = 1 - { frac {x ^ {2}} {2!}} + { Frac {x ^ {4}} {4!}} - { frac {x ^ {6}} {6! }} + { frac {x ^ {8}} {8!}} - cdots [8pt] & = 1 + { frac {-x ^ {2}} {2}} + vlevo ({ frac {-x ^ {2}} {2}} vpravo) vlevo ({ frac {-x ^ {2}} {3 cdot 4}} vpravo) + vlevo ({ frac {- x ^ {2}} {2}} vpravo) vlevo ({ frac {-x ^ {2}} {3 cdot 4}} vpravo) vlevo ({ frac {-x ^ {2} } {5 cdot 6}} right) + cdots [8pt] & = { cfrac {1} {1 - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {2}} {1 + { frac {-x ^ {2}} {2}} - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {3 cdot 4}} {1 + { frac {-x ^ {2 }} {3 cdot 4}} - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {5 cdot 6}} {1 + { frac {-x ^ {2}} {5 cdot 6 }} - ddots}}}}}}}} end {zarovnáno}}} ∴ cos X = 1 1 + X 2 2 − X 2 + 2 X 2 3 ⋅ 4 − X 2 + 3 ⋅ 4 X 2 5 ⋅ 6 − X 2 + ⋱ . { displaystyle proto cos x = { cfrac {1} {1 + { cfrac {x ^ {2}} {2-x ^ {2} + { cfrac {2x ^ {2}} {3 cdot 4-x ^ {2} + { cfrac {3 cdot 4x ^ {2}} {5 cdot 6-x ^ {2} + ddots}}}}}}}}} Inverzní trigonometrické funkce The inverzní trigonometrické funkce lze reprezentovat jako pokračující zlomky.
hřích − 1 X = ∑ n = 0 ∞ ( 2 n − 1 ) ! ! ( 2 n ) ! ! ⋅ X 2 n + 1 2 n + 1 = X + ( 1 2 ) X 3 3 + ( 1 ⋅ 3 2 ⋅ 4 ) X 5 5 + ( 1 ⋅ 3 ⋅ 5 2 ⋅ 4 ⋅ 6 ) X 7 7 + ⋯ = X + X ( X 2 2 ⋅ 3 ) + X ( X 2 2 ⋅ 3 ) ( ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 ) + X ( X 2 2 ⋅ 3 ) ( ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 ) ( ( 5 X ) 2 6 ⋅ 7 ) + ⋯ = X 1 − X 2 2 ⋅ 3 1 + X 2 2 ⋅ 3 − ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 1 + ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 − ( 5 X ) 2 6 ⋅ 7 1 + ( 5 X ) 2 6 ⋅ 7 − ⋱ { displaystyle { begin {aligned} sin ^ {- 1} x = sum _ {n = 0} ^ { infty} { frac {(2n-1) !!} {(2n) !!} } cdot { frac {x ^ {2n + 1}} {2n + 1}} & = x + left ({ frac {1} {2}} right) { frac {x ^ {3}} {3}} + left ({ frac {1 cdot 3} {2 cdot 4}} right) { frac {x ^ {5}} {5}} + left ({ frac {1 cdot 3 cdot 5} {2 cdot 4 cdot 6}} right) { frac {x ^ {7}} {7}} + cdots [8pt] & = x + x left ( { frac {x ^ {2}} {2 cdot 3}} vpravo) + x vlevo ({ frac {x ^ {2}} {2 cdot 3}} vpravo) vlevo ({ frac {(3x) ^ {2}} {4 cdot 5}} vpravo) + x vlevo ({ frac {x ^ {2}} {2 cdot 3}} vpravo) vlevo ({ frac {(3x) ^ {2}} {4 cdot 5}} vpravo) doleva ({ frac {(5x) ^ {2}} {6 cdot 7}} vpravo) + cdots [8pt] & = { cfrac {x} {1 - { cfrac { frac {x ^ {2}} {2 cdot 3}} {1 + { frac {x ^ {2}} {2 cdot 3}} - { cfrac { frac {(3x) ^ {2}} {4 cdot 5}} {1 + { frac {(3x) ^ {2}} {4 cdot 5}} - { cfrac { frac {(5x) ^ {2}} {6 cdot 7}} {1 + { frac {(5x) ^ {2}} {6 cdot 7}} - ddots}}} }}}}} end {zarovnáno}}} Výsledek transformace ekvivalence
hřích − 1 X = X 1 − X 2 2 ⋅ 3 + X 2 − 2 ⋅ 3 ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 + ( 3 X ) 2 − 4 ⋅ 5 ( 5 X 2 ) 6 ⋅ 7 + ( 5 X 2 ) − ⋱ . { displaystyle sin ^ {- 1} x = { cfrac {x} {1 - { cfrac {x ^ {2}} {2 cdot 3 + x ^ {2} - { cfrac {2 cdot 3 (3x) ^ {2}} {4 cdot 5+ (3x) ^ {2} - { cfrac {4 cdot 5 (5x ^ {2})} {6 cdot 7+ (5x ^ {2 }) - ddots}}}}}}}}.} Pokračující zlomek pro inverzní tečna je přímočarý:
opálení − 1 X = ∑ n = 0 ∞ ( − 1 ) n X 2 n + 1 2 n + 1 = X − X 3 3 + X 5 5 − X 7 7 + ⋯ = X + X ( − X 2 3 ) + X ( − X 2 3 ) ( − 3 X 2 5 ) + X ( − X 2 3 ) ( − 3 X 2 5 ) ( − 5 X 2 7 ) + ⋯ = X 1 − − X 2 3 1 + − X 2 3 − − 3 X 2 5 1 + − 3 X 2 5 − − 5 X 2 7 1 + − 5 X 2 7 − ⋱ = X 1 + X 2 3 − X 2 + ( 3 X ) 2 5 − 3 X 2 + ( 5 X ) 2 7 − 5 X 2 + ⋱ . { displaystyle { begin {seřazeno} tan ^ {- 1} x = součet _ {n = 0} ^ { infty} (- 1) ^ {n} { frac {x ^ {2n + 1} } {2n + 1}} & = x - { frac {x ^ {3}} {3}} + { frac {x ^ {5}} {5}} - { frac {x ^ {7} } {7}} + cdots [8pt] & = x + x left ({ frac {-x ^ {2}} {3}} right) + x left ({ frac {-x ^ {2}} {3}} vpravo) vlevo ({ frac {-3x ^ {2}} {5}} vpravo) + x vlevo ({ frac {-x ^ {2}} { 3}} right) left ({ frac {-3x ^ {2}} {5}} right) left ({ frac {-5x ^ {2}} {7}} right) + cdots [8pt] & = { cfrac {x} {1 - { cfrac { frac {-x ^ {2}} {3}} {1 + { frac {-x ^ {2}} { 3}} - { cfrac { frac {-3x ^ {2}} {5}} {1 + { frac {-3x ^ {2}} {5}} - { cfrac { frac {-5x ^ {2}} {7}} {1 + { frac {-5x ^ {2}} {7}} - ddots}}}}}}}} [8pt] & = { cfrac {x } {1 + { cfrac {x ^ {2}} {3-x ^ {2} + { cfrac {(3x) ^ {2}} {5-3x ^ {2} + { cfrac {(5x ) ^ {2}} {7-5x ^ {2} + ddots}}}}}}}}. End {zarovnáno}}} Pokračující zlomek pro π Můžeme použít předchozí příklad zahrnující inverzní tangens k vytvoření pokračující zlomkové reprezentace π . Poznamenáváme to
opálení − 1 ( 1 ) = π 4 , { displaystyle tan ^ {- 1} (1) = { frac { pi} {4}},} A nastavení X = 1 v předchozím výsledku získáme okamžitě
π = 4 1 + 1 2 2 + 3 2 2 + 5 2 2 + 7 2 2 + ⋱ . { displaystyle pi = { cfrac {4} {1 + { cfrac {1 ^ {2}} {2 + { cfrac {3 ^ {2}} {2 + { cfrac {5 ^ {2} } {2 + { cfrac {7 ^ {2}} {2+ ddots}}}}}}}}}}. ,} Hyperbolické funkce Připomínajíc vztah mezi hyperbolické funkce a trigonometrické funkce,
hřích i X = i sinh X { displaystyle sin ix = i sinh x} cos i X = hovadina X , { displaystyle cos ix = cosh x,} A to i 2 = − 1 , { displaystyle i ^ {2} = - 1,} následující pokračující zlomky lze snadno odvodit od výše uvedených:
sinh X = X 1 − X 2 2 ⋅ 3 + X 2 − 2 ⋅ 3 X 2 4 ⋅ 5 + X 2 − 4 ⋅ 5 X 2 6 ⋅ 7 + X 2 − ⋱ { displaystyle sinh x = { cfrac {x} {1 - { cfrac {x ^ {2}} {2 cdot 3 + x ^ {2} - { cfrac {2 cdot 3x ^ {2} } {4 cdot 5 + x ^ {2} - { cfrac {4 cdot 5x ^ {2}} {6 cdot 7 + x ^ {2} - ddots}}}}}}}} hovadina X = 1 1 − X 2 2 + X 2 − 2 X 2 3 ⋅ 4 + X 2 − 3 ⋅ 4 X 2 5 ⋅ 6 + X 2 − ⋱ . { displaystyle cosh x = { cfrac {1} {1 - { cfrac {x ^ {2}} {2 + x ^ {2} - { cfrac {2x ^ {2}} {3 cdot 4 + x ^ {2} - { cfrac {3 cdot 4x ^ {2}} {5 cdot 6 + x ^ {2} - ddots}}}}}}}}} Inverzní hyperbolické funkce The inverzní hyperbolické funkce souvisí s inverzními trigonometrickými funkcemi podobně jako hyperbolické funkce s trigonometrickými funkcemi,
hřích − 1 i X = i sinh − 1 X { displaystyle sin ^ {- 1} ix = i sinh ^ {- 1} x} opálení − 1 i X = i tanh − 1 X , { displaystyle tan ^ {- 1} ix = i tanh ^ {- 1} x,} A tyto pokračující zlomky lze snadno odvodit:
sinh − 1 X = X 1 + X 2 2 ⋅ 3 − X 2 + 2 ⋅ 3 ( 3 X ) 2 4 ⋅ 5 − ( 3 X ) 2 + 4 ⋅ 5 ( 5 X 2 ) 6 ⋅ 7 − ( 5 X 2 ) + ⋱ { displaystyle sinh ^ {- 1} x = { cfrac {x} {1 + { cfrac {x ^ {2}} {2 cdot 3-x ^ {2} + { cfrac {2 cdot 3 (3x) ^ {2}} {4 cdot 5- (3x) ^ {2} + { cfrac {4 cdot 5 (5x ^ {2})} {6 cdot 7- (5x ^ {2 }) + ddots}}}}}}}}} tanh − 1 X = X 1 − X 2 3 + X 2 − ( 3 X ) 2 5 + 3 X 2 − ( 5 X ) 2 7 + 5 X 2 − ⋱ . { displaystyle tanh ^ {- 1} x = { cfrac {x} {1 - { cfrac {x ^ {2}} {3 + x ^ {2} - { cfrac {(3x) ^ {2 }} {5 + 3x ^ {2} - { cfrac {(5x) ^ {2}} {7 + 5x ^ {2} - ddots}}}}}}}}} Viz také Poznámky ^ Leonhard Euler (1748), "18", Introductio in analysin infinitorum , Já ^ (Zeď 1948 , str. 17) chyba harv: žádný cíl: CITEREFWall1948 (Pomoc) ^ A b Tato řada konverguje pro |z | <1, podle Ábelova zkouška (aplikováno na sérii pro log (1 -z )). Reference H. S. Wall, Analytická teorie pokračujících zlomků D. Van Nostrand Company, Inc., 1948; dotisk (1973) vydavatelství Chelsea ISBN 0-8284-0207-8.