Metoda postupné substituce - Method of successive substitution - Wikipedia
tento článek případně obsahuje původní výzkum.Září 2014) (Zjistěte, jak a kdy odstranit tuto zprávu šablony) ( |
v modulární aritmetika, metoda postupné substituce je metoda řešení problémů simultánní kongruence pomocí definice rovnice kongruence. Běžně se používá v případech, kdy jsou splněny podmínky EU Čínská věta o zbytku nejsou spokojeni.
Existuje také nesouvisející metoda numerické analýzy postupné substituce, a randomizovaný algoritmus používá kořenový nález, aplikace iterace s pevným bodem.
Metoda postupné substituce je také známá jako zpětná substituce.
Příklady
Příklad jedna
Zvažte jednoduchou sadu simultánních kongruencí
- X ≡ 3 (mod 4)
- X ≡ 5 (mod 6)
Nyní, pro X ≡ 3 (mod 4), aby to byla pravda, X = 3 + 4j pro celé číslo j. Nahraďte to ve druhé rovnici
- 3+4j ≡ 5 (mod 6)
protože hledáme řešení oba rovnice.
Odečtěte 3 od obou stran (to je povoleno v modulární aritmetice)
- 4j ≡ 2 (mod 6)
Zjednodušíme to dělením největší společný dělitel 4,2 a 6. Dělení 2 výnosy:
- 2j ≡ 1 (mod 3)
Euklidovský modulární multiplikativní inverzní 2 mod 3 je 2. Po vynásobení obou stran inverzí získáme:
- j ≡ 2 × 1 (mod 3)
nebo
- j ≡ 2 (mod 3)
Aby to bylo pravdivé: j = 2 + 3k pro celé číslo k. Nyní střídejte zpět do 3 + 4j a získáme
- X = 3 + 4(2 + 3k)
Rozšířit:
- X = 11 + 12k
získat řešení
X ≡ 11 (mod 12)
Příklad 2 (jednodušší metoda)
Ačkoli je metoda použitá v předchozím příkladu koherentní, nefunguje u každého problému.
Zvažte tyto čtyři systémy shody:
- x ≡ 1 (mod 2)
- x ≡ 2 (mod 3)
- x ≡ 3 (mod 5)
- x ≡ 4 (mod 11)
Abychom mohli pokračovat v hledání výrazu, který představuje všechna řešení, která splňují tento systém lineárních shod, je důležité vědět, že a (mod b) má obdobnou identitu:
- a (mod b) ⇔ bk + a, ∈k ∈ Z, kde k je libovolná konstanta.
POSTUP
1. Začněte přepsáním první kongruence jako rovnici:
- x = 2a + 1, ∀a ∈ Z
2. Přepište druhou kongruenci jako rovnici a rovnici nalezenou v prvním kroku nastavte na tuto rovnici, protože X nahradí x ve druhé kongruenci:
- x ≡ 2 (mod 3)
- x = 2a + 1 ≡ 2 (mod 3)
- 2a ≡ 1 (mod 3)
- a ≡ 2⁻¹ (mod 3)
- a = -1.
Protože A musí být pozitivní nezáporná inverze, potřebujeme pozitivní A. Přidáme tedy jakýkoli náš aktuální modul k a, což je a = -1 + 3 = 2.
3. Nyní přepisujeme a = 2 z hlediska našeho aktuálního modulu:
- a = 2 (mod 3)
- ∴ a = 3b + 2
4. Nyní dosadíme naši současnou hodnotu A do naší rovnice, ve které jsme našli krok 1 s ohledem na X:
- x = 2a + 1
- = 2 (3b + 2) + 1, ∀b ∈ Z.
- = 6b + 5.
∴ x = 6b + 5.
5. Nyní nahrazujeme naši novou hodnotu X do x v naší třetí lineární kongruenci a přepsat 3 (mod 5) na jeho ekvivalentní výraz:
- x ≡ 3 (mod 5)
- = 6b + 5 ≡ 3 (mod 5)
- = 6b + 5 = 5b + 3
- = b = -2.
Protože b = -2, přidáme k němu náš proud do modulu, abychom získali b = 3.
∴ b = 5c + 3.
6. Opět nahrazujeme naši novou hodnotu b do naší rovnice, ve které jsme našli krok 4 s ohledem na X:
- x = 6b + 5
- = 6 (5c + 3) + 5
- = 30c + 23
∴ x = 30c + 23, ∀c ∈ Z
7. Nyní nahrazujeme naši novou hodnotu X do x naší konečné lineární kongruence, přepsání 4 (mod 11) na jeho ekvivalentní výraz:
- x ≡ 4 (mod 11)
- = 30c + 18 ≡ 4 (mod 11)
- = 30c + 23 = 11c + 4
- = 19c = -19
- = c = -1.
Přidáním našeho aktuálního modulu k hodnotě, která C představuje náš nový C = 10.
∴ c = 11d + 10, ∀d ∈ Z.
8. Naším posledním krokem je nahrazení C do rovnice vzhledem k x ve kterém jsme našli krok 6:
- x = 30c + 23
- = 30 (11 d + 10) + 23
- = 330 d + 323.
∴ 330d + 323 představuje všechna řešení, která splňují systém shody, s nimiž jsme začali.
Kontrola naší práce
Abychom zkontrolovali, zda je naše odpověď správná, odvodíme, zda je každý příslušný zbytek koncipován, když počítáme 323 modulo každé kongruence:
323 ≡ 1 (mod 2)
- 323 = 161 * 2+ 1
323 ≡ 2 (mod 3)
- 323 = 107 * 3 + 2
323 ≡ 3 (mod 5)
- 323 = 64 * 5 + 3
323 ≡ 4 (mod 11)
- 323 = 29 * 11 + 4
Alternativní metodou by bylo odvodit, zda každý modul rozdělí rozdíl 323 a příslušný zbytek každé kongruence:
2 | (323 - 1) je pravda.
3 | (323 - 2) je pravda.
5 | (323 - 3) je pravda.
11 | (323 - 4) je pravda.
Dalším způsobem, jak vyřešit systém lineárních kongruencí, je použití Čínská věta o zbytku a přinese nám stejný výsledek.
Příklad 3 (Podobná metoda použitá výše, ale s twistem)
Při řešení systému lineárních kongruencí metodou použitou ve výše uvedeném příkladu nastanou situace, kdy řešení pro proměnnou bude racionální.
Klíčem k řešení proměnné je přidání aktuálního modulu na druhou stranu rovnice, dokud se násobek koeficientu proměnné, který se řeší pro
je obstaráno. Zde je příklad:
- x ≡ 2 (mod 3)
- x ≡ 3 (mod 5)
- x ≡ 2 (mod 7)
POSTUP
1. Přepište první lineární kongruenci na její ekvivalentní rovnici:
- x ≡ 2 (mod 3)
- x = 3a + 2, ∀a ∈ Z.
2. Přepište druhou kongruenci jako rovnici a nastavte výraz rovný výrazu nalezenému v předchozím kroku:
- x ≡ 3 (mod 5)
- x = 5a + 3, ∀a ∈ Z
- 3a + 2 = 5a + 3
- -1 = 2a
To je místo, kde se zdá, že metoda použitá v příkladu 2 má problémy, ale našel jsem řešení: Přidejte jakýkoli aktuální modul na stranu rovnice, kde proměnná není, dokud ji koeficient nedokáže rozdělit. Důvod, proč to můžeme udělat, je kvůli definici a třída shody Tím pádem,
3. Přidejte 5, což je náš modul, k -1, abyste získali:
- -1 + 5 = 4
- 4 = 2a
- a = 2.
4. Přepište a = 2 jako ekvivalentní modulární rovnice
- a = 2 se stává a = 5b + 2, ∀b ∈ Z.
5. Nahraďte naše aktuální A do rovnice získané v krok 1 vzhledem k x:
- x = 3a + 2 = 3 (5b + 2) + 2 = 15b + 8.
- ∴ x = 15b + 8.
6. Nakonec přepište třetí kongruenci a nastavte ji na rovnici vzniklou v předchozím kroku, řešení pro b.
- x ≡ 2 (mod 7) lze přepsat jako x = 7b + 2
Nahrazením pro x, máme
- 15b + 8 = 7b + 2
- 8b = -6
Přidejte náš aktuální modul, který je 7, až -6, dokud nebude vytvořen násobek 8:
- -6 + 7 = 1 + 7 = 8.
Tím pádem,
- 8b = 8
- b = 1.
Přepisujeme b z hlediska jeho modulu, máme
- b = 7c + 1, ∀c ∈ Z
7. Nahraďte naši novou rovnici b pro b v rovnici s ohledem na x jsme počali v krok 6:
- x = 15b + 8
- = 15 (7c + 1) + 8
- = 105c + 23
- ∴ x = 105c + 23.
∴ 105c + 23 představuje všechna řešení, která splňují systém shody, s nimiž jsme začali.
Kontrola naší práce
Abychom zkontrolovali, zda je naše odpověď správná, odvodíme, zda je každý příslušný zbytek koncipován, když vypočítáme 23 modulo každé kongruence:
23 ≡ 2 (mod 3)
- 23 = 7 * 3 + 2
23 ≡ 3 (mod 5)
- 23 = 4 * 5 + 3
23 ≡ 2 (mod 7)
- 23 = 3 * 7 + 2
Obecný algoritmus
Obecně:
- napište první rovnici v ekvivalentní formě
- nahradit ji do další
- zjednodušit, použijte modulární multiplikativní inverzní Pokud je potřeba
- pokračujte až do poslední rovnice
- zpět nahradit, pak zjednodušit
- přepsat zpět ve formě shody
Pokud jsou moduly coprime, Čínská věta o zbytku dává přímý vzorec pro získání řešení.